odega de la ardosa w madrycie
Madryt

Co i gdzie zjeść w Madrycie? 5 hiszpańskich dań, których powinieneś spróbować

Co zjeść w Madrycie podczas kilkudniowego wypadu? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Hiszpańska kuchnia ma wiele pysznych stron, a jedną z nich są tradycyjne tapas. Dlatego w tym artykule pokażemy wam kilka typowo hiszpańskich i madryckich tapas, których na pewno trzeba spróbować podczas wycieczki do stolicy Hiszpanii!

Co zjeść w Madrycie?

Zwiedzanie Madrytu to nie tylko najwspanialsze zabytki, Park Retiro czy świetne muzea. Historię czuć także w madryckich barach, a jak mówił sam Hemingway: “Jeśli chcesz lepiej poznać kulturę miasta, zacznij zwiedzanie od jego barów”. Tak też robimy! Co więc zjeść w Madrycie?

Zapiszcie sobie miejsca, które proponujemy, bo to dobry sposób na tapeo, czyli chodzenie od baru do baru i próbowanie różnych tapas. Wszystkie tapas, które tu opisujemy kosztują nie więcej niż 10 euro za porcję dla dwóch osób.

Obejrzyj też nasz film o gastro Madrycie!

Na początek uczty – wermut

Madrytczycy lubią szczycić się swoimi ponad stuletnimi barami. Znajdziecie je w centrum na każdym kroku, szczególnie w urokliwej Barrio de las Letras, a także w takich dzielnicach jak Chueca czy Malasaña. Z drugiej strony – mieszkańcy Madrytu kochają każde wyjście na tapeo rozpocząć od dobrego aperitifu. Dlatego teraz chcemy połączyć te dwa zamiłowania i zaprosić was na wermut do Casa Alberto.

To lokal założony już niemal 200 lat temu, bo w 1827 roku. Z daleka zauważycie jego charakterystyczną czerwoną fasadę. Bar szczyci się świetnym wermutem – produkuje swój własny. Najczęściej podawany jest w klasycznej formie, czyli z cytryną i kostkami lodu.

Casa Alberto powstawał dokładnie wtedy, gdy w Katalonii zaczęto produkować pierwsze hiszpańskie wermuty. Hiszpanie pokochali ten aperitif, a wiele barów chwali się dziś tym, że sprzedają vermut de Reus, czyli właśnie z tego katalońskiego miasta, w którym powstał. Małe tapas, jak chociażby oliwki, sprawdzą się doskonale jako towarzystwo schłodzonego wermutu w upalny dzień!

Tradycyjny wermut w Madrycie

Tradycyjne hiszpańskie croquetas

Croquetas to danie, które zna każdy Hiszpan. Przygotowuje się w domach i je jako tapas w barach. Tradycyjnie przygotowane są z sosu beszamelowego i szynki serrano i są to właśnie croquetas de jamón. W wielu lokalach znajdziecie także inne warianty tej przekąski – z dorszem, serem lub grzybami. Wegetarianie też znajdą coś dla siebie!

Gdzie zjeść dobre croquetas w Madrycie? Polecamy wybrać się do Bodega de la Ardosa. Zostajemy w klimacie lokalnych, ponad stuletnich barów, ale przenosimy się na dzielnicę Malasaña. Bodega de la Ardosa to doskonałe miejsce, by spróbować tradycyjnej hiszpańskiej kuchni i jednocześnie poczuć klimat miejscowego, autentycznego baru. Lokal słynie też z dużego wyboru piw!

Croquetas de jamón w Madrycie

Smażone sardele i inne tradycyjne tapas w Casa Toni

Jeśli macie ochotę na autentyczne hiszpańskie jedzenie, nie bójcie się zaglądać do barów, które nie wyglądają jak najmodniejsze restauracje. Do takich miejsc bez wątpienia należy Casa Toni, także jeden z najsłynniejszych barów w stolicy. Bez wątpienia można go uznać za castizo, czyli właśnie autentyczny.

Co spróbować w Casa Toni? My zdecydowaliśmy się na porcję smażonych sardeli. Mieliśmy ochotę na coś bardzo słonego, a to był dobry wybór do zimnego piwa i kieliszka schłodzonego verdejo – typowego białego wina z Ruedy.

W Madrycie bardzo popularne są różnego rodzaju podroby i właśnie Casa Toni jest miejscem, w którym ich wielbiciele zdecydowanie się odnajdą. Poproście chociażby o callos, czyli uwielbiane w Madrycie flaczki.

Tapas w Madrycie

Bocadillo de calamares w La Campana

Choć trudno w to uwierzyć, bo Madryt leży przecież kilkaset kilometrów od najbliższego wybrzeża, to jednym z typowych dań w madryckiej kuchni są smażone w głębokim oleju kalmary. To danie rozpropagowali w Madrycie imigranci zarobkowi z Andaluzji lub Galicji.

Kilkaset lat temu, gdy mieszkańcy Madrytu w trakcie postu nie mogli jeść mięsa, zajadali się rybami i owocami morza. Gdy podawane w tradycyjnej formie dania im się znudziły, zaczęli szukać sposobów na ich urozmaicenie. I tak właśnie powstało bocadillo de calamares, czyli bagietka ze smażonymi kalmarami, najczęściej skropiona sokiem z cytryny.

W Madrycie znajdziecie mnóstwo miejsc, które serwują ten lokalny fast-food. Jednym z nich jest popularny Bar La Campana tuż przy Plaza Mayor. To popularne miejsce wśród turystów, ale także lokalsów. Kalmary są tu zawsze świeże, a bagietki chrupiące. Koniecznie zamówcie do tego zimne piwo lub cydr!

Wegetarianie mogą zamówić bardzo dobrą alternatywę, bocadillo de pimientos, czyli bagietkę ze smażonymi, zielonymi papryczkami.

Bocadillo de calamares - tradycyjne madryckie tapas

Patatas bravas w Las Bravas

Patatas bravas to kolejny madrycki klasyk. To tapas znane w całej Hiszpanii, jednak mało kto wie, że wywodzą się właśnie z Madrytu. Tak, to zwykłe smażone ziemniaczki, jednak największy sekret tkwi w ich sosie.

Najważniejszymi składnikami salsa brava są czerwone papryczki i oliwa z oliwek. Niektórzy zastępują papryczki pomidorami, celowo – by było mniej pikantnie – lub nieświadomie. Jednak salsa brava ma być właśnie lekko pikantna, dlatego dobra papryka jest tu kluczowa. Wiele restauracji szczyci się własną, tajną recepturą na sos i należy do nich także Las Bravas, który znajdziecie niedaleko Puerta del Sol.

To danie rozpowszechniło się w Madrycie po hiszpańskiej wojnie domowej. Było tanie, bardzo proste w przygotowaniu i jednocześnie bardzo sycące. Dziś jest jednym z ulubionych tapas dla turystów, ale także kultowym daniem dla samych Hiszpanów.

Patatas bravas - hiszpańskie tapas w Madrycie

Churros con chocolate w Chocolat

O najlepszych churros w Madrycie mamy osobny artykuł, który polecam wam przeczytać. Nie będziemy się tutaj więc na ich temat rozpisywać, jednak musimy wspomnieć o Chocolat. To zdecydowanie nasze ulubione miejsce z churros w Madrycie. Nie tylko ze względu na świeże churros i porras, ale także bardzo dobrą, gęstą, dymną czekoladę, która tworzy z nimi doskonałą parę. Nasz punkt obowiązkowy podczas każdej wizyty w Madrycie!

churros w madrycie chocolat

Madryt. Przewodnik kulinarny

Opisaliśmy wam tutaj jedynie mały fragment madryckiej barowej sceny. To miasto ma zdecydowanie więcej do zaoferowania, dlatego jeśli interesuje cię kulinarne zwiedzanie, koniecznie sprawdź nasz e-book: “Madryt. Przewodnik kulinarny”.

W e-booku opisujemy 98 barów i restauracji, które zachwycą cię nie tylko jedzeniem, ale także klimatem i wystrojem – na pewno będziesz chciał odwiedzić je wszystkie podczas wizyty w Madrycie! Dlaczego jeszcze warto kupić nasz e-book?

  • poznasz kilkadziesiąt hiszpańskich i typowo madryckich potraw – nie będziesz mógł się doczekać, by ich spróbować!
  • będziesz wiedział, gdzie pójść na najlepsze hiszpańskie wina, wermut czy na kraftowe piwa,
  • zdobędziesz wiedzę, dzięki której będziesz mógł swobodnie poruszać się po karcie dań i win, rozmawiać z kelnerami oraz poszerzać swoje kulinarne horyzonty
  • dowiesz się, dlaczego Madryt przyciąga kreatywnych szefów kuchni i poznasz ich restauracje.

Nasz przewodnik to mnóstwo praktycznych i przydatnych informacji, ale nie tylko! To także wiele ciekawych anegdot i historii rozwoju madryckiej gastronomii.

"Madryt. Przewodnik kulinarny"

A może jesteś głodny piłkarskich wrażeń? ⚽️ 🇪🇸

Koniecznie sprawdź moją książkę „Madryt. Przewodnik dla kibiców„. To niesztampowy informator, dzięki któremu przeżyjesz niezapomniane chwile w stolicy Hiszpanii. Książka pomoże Ci zaplanować wyjazd na mecz – dowiesz się, skąd lecieć, gdzie i kiedy kupić bilety, gdzie nocować. A poza tym poznasz mnóstwo ciekawych miejscówek dla kibiców Realu Madryt i Atletico. Zamów książkę tutaj.

Mapka z miejscami, gdzie zjeść w Madrycie