Przepis na hiszpańskie torrijas
Jedzenie

Przepis na torrijas doskonałe – tradycyjny hiszpański deser

Smak, który bezdyskusyjnie kojarzy się ze świętami Wielkiej Nocy w Hiszpanii. Trudno wyobrazić sobie Wielki Post (Cuaresma) i Wielki Tydzień (Semana Santa) bez torrijas. W wielu kawiarniach i cukierniach serwowane są na długo przed świętami, już w czasie karnawału.

Obchody Wielkiego Tygodnia w Hiszpanii wyglądają zupełnie inaczej niż w Polsce. Uczestnictwo w hiszpańskich tradycjach kojarzy mi się przede wszystkim z tym kalorycznym deserem. Bez niego trudno byłoby wytrzymać wielogodzinne czekanie na przejście imponujących procesji.

Torrijas przypominają francuskie tosty i równie dobrze sprawdzą się jako śniadanie. Hiszpanie uwielbiają słodkie śniadania, a to sposób na jedno z nich. Smakują doskonałe w towarzystwie szklanki mleka lub ulubionej kawy.

Hiszpańskie torrijas - przepis
Gotowe domowe torrijas

Torrijas – tradycyjne hiszpańskie słodkości i desery

Mimo że to bardzo prosty przepis, to spotkacie się z jego wieloma wariacjami. Torrijas z Sewilli zamiast w mleku są maczane w winie jerez typu amonitllado. Te z regionu Asturias nazywane są picatostes lub frixuelos. Pierwsze wzmianki o torrijas w Hiszpanii pochodzą aż z XV wieku. Stały się popularną przekąską w madryckich tawern w XX wieku. Do dziś wiele barów w Madrycie słynie z ich serwowania. Mieszkając w Madrycie, w okolicy świąt często wybieraliśmy na długie spacery, których przystanki wyznaczało próbowanie torrijas w kolejnych lokalach. Prawdopodobnie przepis związany był z Wielkim Tygodniem ze względu na zużycie resztek chleba oraz zabronione jedzenia mięsa w czasie postu.

Składniki na torrijas
Prostota składników to sekret tego przepisu

W okresie świąt to tradycyjne danie spotkasz niemal w każdym regionie Hiszpanii. Każdy Hiszpan uważa, że jego babcia robiła najlepsze torrijas na świecie. Każda hiszpańska abuela ma swój sposób na ich przygotowanie. Jednak kryteria oceny najlepszych torrijas są zawsze podobne. Sekret tkwi w dobrym namoczeniu chleba. Kawałki muszą być soczyste w środku, ale nie stracić swojej struktury. Torrijas doskonałe są aromatyczne, pachnące cynamonem i pomarańczą.

Cynamon – jeden z kluczowych składników hiszpańskich deserów

Jak zrobić hiszpańskie torrijas – przepis

Proponuję Wam najbardziej tradycyjny i sprawdzony przepis na torrijas. Składa się z podstawowych produktów, które łatwo dostaniecie w Polsce, większość z nich pewnie macie w domu. Najlepiej użyć czerstwego, dwudniowego chleba, który utrzyma swoją strukturę podczas namaczania i smażenia. W Hiszpanii przed świętami dostaniecie w sklepach specjalny chleb do robienia torrijas (pan de torrijas), który jest bardziej zwarty i z cienką skórką. Jednak polski zwykły pszenny chleb lub bagietka też sprawdzą się całkiem dobrze.

Składniki na hiszpańskie torrijas
Kawałki chleba powinny mieć odpowiednią grubość

Danie jest bardzo łatwe do zrobienia. Należy tylko pamiętać o kilku szczegółach. W tym przepisie opisałam je bardzo dokładnie.

Składniki na 7 torrijas

  • ok. ¾ pszennego chleba (najlepiej czerstwy, sprzed 1-2 dni)
  • 750 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • skórka cytryny lub pomarańczy
  • laska cynamonu
  • cynamon mielony
Składniki na hiszpańskie torrijas
Tylko tyle potrzeba, by przygotować idealne torrijas

Sposób przygotowania

W garnku zacznij podgrzewać mleko z cukrem, laską cynamonu i skórką cytrusową (sparz owoc przed obraniem skórki). Całość dobrze wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, pilnując, by nie zaczęło się gotować. Czujesz ten wspaniały zapach?

Sposób na aromatyczne torrijas
Aromatyczne połączenie cynamonu i pomarańczy

Przygotuj dwa płaskie naczynia, w których będziesz mógł maczać kawałki chleba. Wlej mleko do większego z naczyń, by lekko ostygło. Pokrój chleb na kawałki o grubości ok. 4 cm, ważne by nie były zbyt cienkie. Ubij dokładnie dwa jajka w drugim z płaskich naczyń. Zacznij namaczać chleb w podgrzanym wcześniej mleku – około 10-15 sekund z każdej ze stron. Następnie z obu stron obtocz kawałek chleba w jajku.

Przygotowanie hiszpańskich torrijas
Przygotowanie torrijas
Dwa najważniejsze etapy robienia torrijas

W międzyczasie na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tyle, by kawałek chleba był w połowie zamoczony w oleju). Możesz użyć oleju rzepakowego lub delikatnej oliwy z oliwek. Olej na patelni powinien być mocno nagrzany, by tosty przyjęły jego jak najmniejszą ilość. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotową torriję połóż na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.

Torrijas można jeść od razu po przygotowaniu, na ciepło lub na drugi dzień, na zimno – wtedy są jeszcze bardziej miękkie i aromatyczne. Przed podaniem posyp torrijas z obu stron mieszanką cukru i mielonego cynamonu lub polej miodem.

Torrijas w cukrze i cynamonie
Cynamon i cukier – doskonałe wykończenie

Przepis na słodki syrop do torrijas

Jeśli chcesz, żeby torrijas były jeszcze bardziej soczyste, wypróbuj ten syrop.

Składniki na syrop

  • 50 ml wody
  • 50 ml rumu
  • 50 ml miodu
  • 50 gr cukru
  • laska cynamonu
  • kawałek skórki pomarańczy

Do garnka wlej wodę, rum i miód oraz wsyp cukier. Wymieszaj i dodaj resztę składników. Podgrzewaj na małym ogniu około 15-20 minut, pilnując, by nie zaczęło się gotować. Syrop powinien lekko zgęstnieć. Podczas przygotowywania mojego syropu użyłam Jack Daniel’s Fire Tennessee Whiskey, która akurat była w szafce. Dzięki temu syrop uzyskał jeszcze bardziej cynamonowy i słodki smak.

Przygotowanie torrijas
Torrijas z miodem
Składniki na syrop do torrijas
Składniki aromatycznego syropu
Przygotowanie torrijas

Po ostygnięciu syropu, polej nim gotowe torrijas. Można zjeść od razu lub polane syropem zostawić na noc w lodówce w zamkniętym naczyniu, by nie utraciły miękkości.

Gotowe torrijas
Torrijas znikają z talerza bardzo szybko 😉

Pochwalcie się w komentarzu, jeśli uda Wam się zrobić domowe torrijas!